Zdravá ŠKOLNÍ JÍDELNA
Naše MŠ se zaměřuje na rozšířené vzdělávání o zdravém stravování. Snaží se, aby si děti jídla vážily a věděly, odkud jídlo pochází a jak vzniká. Umožňuje jim porozumět vztahům mezi jídlem, které jí, a světem, ve kterém žijí. Děti si ze školy odnášejí základy zdravých stravovacích návyků a důležité informace, díky kterým si v životě dokážou vybrat zdravé a kvalitní potraviny a naučí se zodpovědnosti za své zdraví.
MŠ v této oblasti činí tyto kroky:
- začleňujeme téma stravování a jídla do vzdělávacího programu
- zařazujeme hodiny vaření do ŠVP, organizujeme výlety na místní farmy
- pěstujeme na školní zahradě vlastní ovoce, zeleninu, bylinky
- pokrmy připravujeme ze základních surovin, jako jsou: čerstvá zelenina a ovoce, brambory, luštěniny, rýže, těstoviny a další obiloviny (přednostně celozrnné), maso, ryby, neochucené mléčné výrobky, vejce, koření atd.
- suroviny k přípravě pokrmů nakupujeme od místních výrobců a dodavatelů – podporujeme regionální trh
- využíváme přednostně zeleninu a ovoce, které dozrává v daném ročním období
- k přípravě jídel nepoužíváme hotové či instantní výrobky, konzervy (s výjimkou rybiček např. k přípravě pomazánek), uzeniny, sterilovanou zeleninu
- na přípravu moučných jídel a příloh přednostně používáme celozrnnou mouku, zařazujeme i nepšeničné druhy, pečivo kvasové
- zbytečně nenastavujeme a nezahušťujeme jídla moukou, jako vhodné alternativy pro zahuštění používáme například červenou čočku a jáhly
- jídla dochucujeme čerstvými a sušenými bylinkami, nepoužíváme hotová dochucovadla, zejména přípravky s glutamátem
- sladká jídla zařazujeme maximálně 2x měsíčně, nápoje podáváme pouze neslazené, nepoužíváme umělá sladidla ani výrobky, které je obsahují
- nekupujeme slazené mléčné dezerty, sladké pečivo ani jiné sladkosti
- k přípravě pokrmů používáme rostlinné nerafinované oleje, máslo a sádlo, nepoužíváme potraviny obsahující částečně ztužené tuky
- při nabídce jednoho jídla se k hlavnímu chodu střídají masitá a bezmasá jídla, polévky jsou převážně zeleninové a luštěninové
- jídelna umožňuje uskladnění a přihřátí domácího oběda v případě dietní stravy
- vedení školy plánuje dostatek času na jídlo, učitelky zajišťují klidnou atmosféru v jídelně.