Mateřská škola Ústí nad Orlicí, Sokolská 165

Sokolská 165
Ústí nad Orlicí
56204
+420 739 048 331
datová schránka: e4hk28z
IČ 75018284
mskerhartice@mskerhartice.cz

Zdravá ŠKOLNÍ JÍDELNA

Naše MŠ se zaměřuje na rozšířené vzdělávání o zdravém stravování. Snaží se, aby si děti jídla vážily a věděly, odkud jídlo pochází a jak vzniká. Umožňuje jim porozumět vztahům mezi jídlem, které jí, a světem, ve kterém žijí. Děti si ze školy odnášejí základy zdravých stravovacích návyků a důležité informace, díky kterým si v životě dokážou vybrat zdravé a kvalitní potraviny a naučí se zodpovědnosti za své zdraví.

MŠ v této oblasti činí tyto kroky:

  • začleňujeme téma stravování a jídla do vzdělávacího programu
  • zařazujeme hodiny vaření do ŠVP, organizujeme výlety na místní farmy
  • pěstujeme na školní zahradě vlastní ovoce, zeleninu, bylinky
  • pokrmy připravujeme ze základních surovin, jako jsou: čerstvá zelenina a ovoce, brambory, luštěniny, rýže, těstoviny a další obiloviny (přednostně celozrnné), maso, ryby, neochucené mléčné výrobky, vejce, koření atd.
  • suroviny k přípravě pokrmů nakupujeme od místních výrobců a dodavatelů – podporujeme regionální trh
  • využíváme přednostně zeleninu a ovoce, které dozrává v daném ročním období
  • k přípravě jídel nepoužíváme hotové či instantní výrobky, konzervy (s výjimkou rybiček např. k přípravě pomazánek), uzeniny, sterilovanou zeleninu
  • na přípravu moučných jídel a příloh přednostně používáme celozrnnou mouku, zařazujeme i nepšeničné druhy, pečivo kvasové
  • zbytečně nenastavujeme a nezahušťujeme jídla moukou, jako vhodné alternativy pro zahuštění používáme například červenou čočku a jáhly
  • jídla dochucujeme čerstvými a sušenými bylinkami, nepoužíváme hotová dochucovadla, zejména přípravky s glutamátem
  • sladká jídla zařazujeme maximálně 2x měsíčně, nápoje podáváme pouze neslazené, nepoužíváme umělá sladidla ani výrobky, které je obsahují
  • nekupujeme slazené mléčné dezerty, sladké pečivo ani jiné sladkosti
  • k přípravě pokrmů používáme rostlinné nerafinované oleje, máslo a sádlo, nepoužíváme potraviny obsahující částečně ztužené tuky
  • při nabídce jednoho jídla se k hlavnímu chodu střídají masitá a bezmasá jídla, polévky jsou převážně zeleninové a luštěninové
  • jídelna umožňuje uskladnění a přihřátí domácího oběda v případě dietní stravy
  • vedení školy plánuje dostatek času na jídlo, učitelky zajišťují klidnou atmosféru v jídelně.